Wat is het verschil tussen ERP en CRM?

Leer alles over het verschil tussen ERP en CRM in deze blog. Leer welk systeem het beste past bij jouw bedrijfsbehoeften en optimaliseer je processen en klantrelaties. Kies wijselijk tussen deze krachtige tools!

Zowel ERP als CRM versnellen je bedrijfsprocessen. De efficiëntie van je werknemers gaat omhoog, omdat ze een duidelijke werkomgevingen hebben waarin ze de administratie doen, klantcontact bijhouden en gegevens verwerken. Daardoor lijken ze veel op elkaar, maar toch hebben ze een andere rol in het bedrijf.

Eerst is het goed om te weten wat deze afzonderlijke systemen zijn, zodat we daarna in kunnen gaan op het verschil tussen ERP en CRM.

Wat is een ERP-systeem?

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Het houdt dus in dat het helpt in het aansturen en aanwijzen van uren, taken, en andere ‘resources’ waar een bedrijf over beschikt. Het doel hiervan is dat de software alle bedrijfsinformatie en bedrijfsprocessen stroomlijnt. In brede zin is hier weinig verschil tussen ERP en CRM, maar we zullen later zien waar het toch anders ligt.

Dit kan door meerdere afdelingen inzicht te geven in dezelfde informatie over een project, maar ook door herhalende handelingen te automatiseren. Een goed voorbeeld hiervan is de administratie. Hoe vaak komt het wel niet voor dat een werknemer exact dezelfde stappen doorloopt om iets te noteren in het systeem? Een ERP-systeem, zoals de JD Edwards Orchestrator, zorgt ervoor dat dit een stuk sneller gaat omdat er al veel geautomatiseerd wordt voor de werknemer.

Deel deze pagina

Contactformulier

    Wat is een CRM-systeem?

    Een CRM-systeem is een Customer Relationship Management systeem. Grote kans dat jouw bedrijf zaken doet met heel wat klanten. Om alles inzichtelijk te houden wie deze klanten zijn, wat ze met jouw bedrijf te maken hebben en wat er voor hun gedaan wordt, heb je een systeem nodig. Bovendien moeten je werknemers in een zo’n kort mogelijke tijd de nodige informatie kunnen opzoeken over een specifieke klant, dit kunnen vergelijken met andere relaties van het bedrijf en een conclusie kunnen trekken. Ook in het geval van ziekteverzuim moet een andere collega het moeiteloos kunnen overnemen van de ander.

    Al dit relatiebeheer wordt geautomatiseerd door een CRM-systeem. Bepaalde dossiers opvragen of aanmaken, de status van een order van een klant checken of andere verbanden tussen jouw collega’s en de klanten in kaart brengen gaat makkelijk met een dergelijk systeem.

    Waarom worden deze twee met elkaar vergeleken?

    Waarom worden ERP en CRM eigenlijk met elkaar vergeleken? Ze liggen behoorlijk in elkaars verlengden. Waar de ene meerdere afdelingen van het bedrijf beter laat samenwerken geeft de ander de juiste gegevens aan de werknemers om te kunnen samenwerken. Vandaar dat de systemen vaak ook tegelijkertijd in een bedrijf worden gebruikt. Zeker in combinatie met elkaar verhogen ze de efficiëntie van een bedrijf en de werkprestaties van de medewerkers.

    Hoe verschillen ze van elkaar?

    Toch zijn er verschillen te vinden tussen ERP en CRM. Waar een ERP-systeem meer intern gericht is, vervult een CRM-systeem meer een rol richting de buitenkant. Dat is logisch, omdat je voor klantenbeheer meer extern gericht moet zijn. Ook is het zo dat het doel van deze twee systemen anders is. CRM-software is specifiek op relatie- en klantbeheer gericht, waar ERP-software meer een algemene taak heeft. Alle onderdelen en afdelingen worden door deze laatste aangepakt en is niet gericht op één specifiek onderdeel van het bedrijf.

    Waarom is het belangrijk dat je meerdere modules kan koppelen aan een ERP-systeem?

    Je wilt het liefst dat de software die je werknemers gebruiken met elkaar overweg kunnen. Dit scheelt tijd wat betreft inloggen, administratie, gegevens bijwerken en voorkomt dat er fouten worden gemaakt op basis van oude kennis. Door alles met elkaar te koppelen heeft iedereen de actuele informatie en kan er zoveel mogelijk worden geautomatiseerd. Vandaar dat je vaak een CRM-systeem aantreft als onderdeel van een ERP-systeem als JD Edwards. Deze moeten dan wel compatibel met elkaar zijn. Juist daarvoor kies je een provider uit die het eigenlijk als één geheel aanbiedt. Dan weet je zeker dat beide systemen goed met elkaar communiceren en minimaliseer je het tijdsverlies van meerdere systemen gebruiken.

    Soms moet je hierbij inleveren op kwaliteit. Liever twee systemen die goed met elkaar geïntegreerd worden, maar iets algemener in opzet zijn, dan twee uiterst specifieke systemen die alleen op zichzelf kunnen werken. Wat dat betreft is het verschil tussen ERP en CRM niet zo heel groot: beide moeten goed kunnen samenwerken met de andere koppelingen die gemaakt zullen worden voor een efficiënt bedrijf.

    Een systeem kiezen op basis van behoefte van je bedrijf

    Nu je weet wat het verschil is tussen ERP en CRM maak je makkelijker de keuze tussen meerdere systemen op basis van de behoefte van je bedrijf. Natuurlijk heb je het liefste zo veel mogelijk automatisering, maar als je echt zou moeten kiezen kun je kijken waar de focus ligt van je bedrijf. Ligt de grootste behoefte in de verkoopafdeling? Waar ze contact opnemen met klanten, producten verkopen en de klantenservice aanbieden? Dan heb je meer baat bij een CRM-systeem. Ligt de zwakke plek eerder in het algehele plaatje van projectmanagement, van de logistieke uitdagingen tot de productie, inkoop van grondstoffen, testen van de producten en het financiële plaatje? Dan heb je meer aan een ERP-systeem.

    Verandering tegenover stabiliteit

    Je kunt het verschil in ERP en CRM ook zien in het licht van verandering en stabiliteit. Daar waar een ERP-systeem bedoeld is om juist meerdere andere modules te integreren zal het stabieler en robuuster zijn van opzet. Je wilt immers dat iets duidelijk en redelijk hetzelfde blijft als je meerdere softwarepakketten eraan wilt koppelen. Een CRM-systeem daarentegen moet juist snel kunnen veranderen. Verandert de vraag van je doelgroep? Dan verander jij mee. Komt er een nieuw product of komt er een nieuwe vraag naar een product? Dan moet je dit meteen kunnen implementeren in het al bestaande klantenbestand. Daarom kun je het verschil tussen ERP en CRM ook zien als een verschil in flexibiliteit.

    Meer informatie?

    Bij Forza verbinden we de ambitie en strategie van onze klanten met het ERP-systeem, de medewerkers en de onderliggende technologie. Om de focus op de business te laten liggen, bieden wij een reeks van diensten aan (van implementatie van de software, managed services tot interim-opdrachten).

    Met 20 jaar aan ervaring staat de klanttevredenheid centraal.

    Gerelateerde kennisbank items

    Blog

    Met Premier Support tot minimaal 2034 is dit een goed moment om nog eens naar JD Edwards EnterpriseOne Release 24 te kijken. Release 24 bestaat uit 2…

    Blog

    Met de verlenging van Premier Support door Oracle tot ten minste 2034 is dit een goed moment om naar de onlangs aangekondigde JD Edwards EnterpriseOne…

    Blog

    Retrofit is een term die je steeds vaker voorbij hoort komen. Met retrofitten wordt het aanpassen van machines en apparatuur bedoeld, om deze aan de m…